Eğitim ve Sertifikalar
Aşağıda katıldığım eğitimler ve aldığım sertifikaların güncel olanları yer alıyor. İlgili eğitimler hakkında sizlere fikir vermesi için burada paylaştım.
Daha ayrıntılı eğitim bilgisi için özgeçmişimi indirebilirsiniz.
Bu eğitim Typescript el kitabında yer alan neredeyse tüm konuları düzenli bir şekilde inceleyerek konu ile ilgili anlaşılır açıklamalar içeriyor. Bu kurstan önce typescript’e aşina olsam da, ileri seviye bölümlerde faydalandığım şeyler oldu. Öte yandan Typescript’i ileri seviye kullanabilmek için bu eğitimden alınan teorik bilgilerden ziyade bol bol pratik ve hata ayıklama tecrübesi gerekiyor.
Bu kursu aldığımda React ile ilgili hiç bir ön bilgim yoktu, uzun süredir Vue.js kullandığım için genel konsepti anlamam kolay oldu. Başlangıçtan ileri seviyeye kadar bir çok başlığı içereren bu kursu bitirdiğimde kendimi React’e oldukça hakim hissettim. Eğitim içeriği eski usul ‘class’ tabanlı bileşenleri kısaca içerirken, ağırlıklı olarak fonksiyonel geliştirmeyi öne çıkartıyor. Sonuç olarak gayet başarılı bulduğum ve React öğrenmek isteyenlere tavsiye edebileceğim bir eğitim.
Bu eğitimi alırken gerek Vue 2, gerekse Vue 3’ü uzun süredir kullanıyorum ve aslında her ikisine de gayet hakimdim. Eğitmenin React videosundaki başarılı anlatımını görünce, ileri seviye ders içeriklerinin faydalı olabileceğini düşündüm. Dürüst olmak gerekirse eğitim içeriğinin çoğu benim için tekrardı, bilmediğim yeni bir konsept de öğrenmedim fakat en azından bilmediğim bazı kısa yolları öğrenmiş oldum.
Nuxt.Js, Vue.JS uygulamaları geliştirmeyi daha keyifli hale getiren, özellikle “SSR” gereksinimi olduğunda da büyük kolaylık sağlayan bir framework. Aslında Nuxt.Js oldukça basit ve öğrenmek için böyle bir kurs şart değil. Kurs genel olarak Nuxt dokümantasyonundaki konuları detaylı bir şekilde incelerken, anlatılanları bir kaç örnek proje ile pekiştiriyor. Not: Kurs konuları Nuxt2 üzerinden anlatıyor, Nuxt3’e hiç değinilmiyor. Her ne kadar Nuxt3 henüz beta olsa da orta vade ve sonrası için Nuxt3 ile ilerlemek daha faydalı olacaktır.
Genel olarak günlük olarak kullandığım veya bildiğim konuları içerse de, bazı nüansları farkında varmama sağlayan bir kurs oldu.
Genel olarak yıllardır kullandığım Bootstrap ve Jquery, ve yakın zamanda ayrıca bir kursuna katıldığım React üzerine olduğu için bu program bana ekstra bilgi katmadı. Fakat sertifikalandırma için gereken projeleri React pratiği yapmak için gayet faydalı ve eğlenceli oldu.
Dürüst olmak gerekirse bu kursa sadece sertifika almak için katıldım. Kurs bana bilgi anlamında bir şey katmasa da, freeCodeCamp’in öğretim tarzı çok hoşuma gitti. Teknolojiye ve web tasarımına yeni olan biri için zor ama eğlenceli bir program olacaktır. Benim için eğlenceli kısmı ise sertifikasyon projelerinde istenenin ötesine çıkıp ( sadece Html, Css ve Vanilla Js ile) daha gelişmiş projeler ortaya çıkartmak oldu.
Sertifikayı almak güzel fakat eski bir geliştirici olarak yeni bir şey öğrenmedim. Sertifika için gereken bitirme projeleri genel olarak algoritmalarla ilgili standart alıştırmalardı.
Konu ile ilgili açık ya da eksiklerim varsa tamamlamak amacıyla aldığım bir eğitimdi. Eğitim teori ve pratiği çok güzel bir araya getiren, sadece teorik anlatım değil C# ile pratik geliştirme yapılan bir eğitim. Eğitim dahilinde bir çoğu dillerin içinde de yer alan gelişmiş veri yapıları, temel yapılar kullanılarak sıfırdan geliştiriliyor. Bu bazı konuları kafamda daha netleştirmeme yardımcı oldu.