Bu yazımızda çoğu php framework’ünden farklı olarak Zephir ve C ile hazırlanmış bir php sunucu eklentisi olan Phalcon Framework‘e merhaba diyeceğiz.
Zephir nedir?
Phalcon Framework kullanmak için bilmeniz gerekmese de Phalcon’un temelini oluşturan Zephir diline kısaca bir merhaba diyelim. Zephir PHP uzantılarının oluşturulması ve bakımını kolaylaştıran üst katman bir programlama dilidir. Zephir uzantıları, modern C derleyicileri ile derlenecek C kodlarına dönüştürülür.
Zephir PHP topluluğuna hitap eden Phalcon Framework’ün, çoğunluğu PHP’de uzman ama C’ye hakim olmayan topluluğun Phalcon Framework’ün gelişmesine katkı sağlayabilmesi için yine bizzat Phalcon ekibi tarafından geliştirilmiş bir yazılım dilidir ve Phalcon Framework’le sınırlı kalmadan, başka PHP uzantıları da yazmaya olanak verir.
Phalcon ekibi Ağustos 2020’de yaptığı duyuru ile Serghei’nin ekipten ayrıldığını, ekipte Zephir’i devam ettirecek kimse kalmadığı için Php 8 ile birlikte Zephir’in tarihe karışacağını duyurdu.
Phalcon PHP ölüyor mu?
Zephir’in bundan sonra geliştirilemeyeceği açıklandıktan sonra ekip iki seçenekle karşı karşıya kaldı. Ya Phalcon projesi burada sonlanacak ya da diğer çoğu framework’de olduğu gibi “Saf Php” ile devam edilecekti. Neyseki ekip saf PHP ile devam etme kararı aldı ve projeye desteği devam ediyor. Öte yandan Php uzantısı olarak gösterdiği yüksek performansı saf php ile gösterebilecek mi soru işareti. Bu sorunun cevabını Phalcon 5 çıktığı zaman öğreneceğiz, şimdilik görece yeni olan Phalcon 4’ü inceleyerek devam edelim.
Neden Phalcon Framework
Phalcon php uzantısı olmasını avantajını kullanarak rakip frameworklere göre belirgin şekilde düşük kaynak kullanımı ve yüksek performansla öne çıkıyor. Yüksek performans derken gerçekten yüksek performansı kastediyorum, Phalcon bu alanda rakipsiz.
Phalcon Framework Dezavantajları
Phalcon düşük kaynak kullanımı ile paylaşımlı sunucular için ideal bir framework olarak görülse de aslında değil. Phalcon PHP uzantısı çoğu paylaşımlı sunucuda yer almıyor, uzantı yükleyebileceğiniz kendinize ait bir sunucu veya servis sağlayıcınızın anlayışlı olmasına ihtiyacınız var.
Öte yandan AWS, GCE, AZURE gibi bulut tabanlı servislerde, en düşük sanal sunucularda bile düşük kaynak kullanımı ve yüksek performans elde edebilirsiniz.
Restful API için en iyi framework
Phalcon Framework’ün yüksek performansını bir adım daha öteye taşıyan hali ilse Phalcon Micro. Kabaca ana framework’ün biraz daha hafifi olarak düşünebileceğimiz Phalcon Micro özellikle Restful API’ler için harika bir temel oluşturuyor.
Sonraki adımlar
Phalcon’a merhaba dediğimiz bu yazıdan sonra, Phalcon Framework’ü diğer framework’lerle karşılaştırdığım bir yazı ve Phalcon ile basit bir RESTful API örneği paylaşmayı düşünüyorum.
Siz de sorularınız ve yorumlarınızla Phalcon’la ilgili bundan sonra ne yazabilirim fikir veriseniz memnun olurum.
Bu Yazıda Yapılan Değişiklikler
- 11.05.2022: Yazı özeti düzenlendi.