CSS frameworklerine farklı bir bakış açısı getiren, JIT modu ile PurgeCSS kavramını daha da ileriye götüren Tailwind CSS’i ben de çok seviyorum, ama siz siz olun bir programlama dili ya da framework’e çok aşık olmayın. Çünkü bu bazı sevgiler vardır ki ‘onun ayrı o ayrı deriz’ 😉
Tailwind CSS, günlük ihtiyaçlar olmayan, bir geliştirici ya da geliştirici takımı tarafından sürekli güncellenen veya bu imkan olan projelerde harika bir seçenek. Gereksiz CSS sınıfları ile doldurulmamış, tertemiz ve ihtiyaç kadar bir CSS oluşturuyor. Fakat ya bu bir blog sitesiyse? Yarın hangi stilin kullanılacağını bilmiyorsanız? Arkasında bir geliştirici olmayacaksa? Bu durumda Tailwind hala kullanışlı mı?
Diyelim ki “şu elemana bir p-3 sınıfı ekleyip biraz daha fazla padding vereyim” dediniz. O da ne? Css dosyanızda p-3 yok… Projede yer almayan, siz o an gereksiz gördüğünüz için Tailwind’in de gereksiz görerek stil dosyanıza koymadığı bir stile ihtiyacınız olduğunda Tailwind harika ama aslında kötü bir tercihmiş diyeceksiniz.
Ben bu bloğun temasını Tailwind CSS tabanlı olarak geliştirdim ve maalesef bu sıkıntıyı zaman zaman yaşıyorum. Elzemse açıp temaya ekleyip, güncellenmiş halini yeniden yüklüyorum, ya da özel CSS alanını kullanarak ufak tefek eklemeleri yapıyorum.
Fakat normal bir kullanıcı, Tailwind CSS’in varsayılan sınıflarını bilse dahi istediği stili veremez. Çünkü bu sitede Tailwind CSS değil, benim temayı oluştururkenki ihtiyaçlarıma göre oluşturulmuş çok küçük bir alt kümesi var.
Özetle; tasarıma odaklı çalışan, yeni sürümler çıkartacak veya güncellemeler yapacak bir ekip yada geliştirici varsa Tailwind CSS harika.
Blog, web sitesi, e-ticaret sitesi vb. gerektiğinde ufak düzenlemeler yapmanız gereken bir siteniz varsa Tailwind CSS uygun değil, bu gibi durumlarda benim tercihim Bootstrap veya Bulma’dan yana.
Bu Yazıda Yapılan Değişiklikler
- 11.05.2022: Yazı özeti düzenlendi.